۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۱۸:۵۸
سه‌شنبه ۲۷ تير ۱۴۰۲ - ۱۸:۴۹
کد خبر: ۶۴۴۳۵
بررسی شاخص‌های استاندارد ICU در جهان

کمبود نگران‌کننده تخت ICU در ایران | چرا سرانه تخت‌ مراقبت‌های ویژه در طول یک دهه افزایش نداشته است؟

کمبود نگران‌کننده تخت ICU در ایران | چرا سرانه تخت‌ مراقبت‌های ویژه در طول یک دهه افزایش نداشته است؟
کمبود سرانه تخت‌ مراقبت‌های ویژه در کنار کمبود سرانه تخت بیمارستانی از مهم‌ترین چاالش‌های نظام سلامت عمومی کشور است. برای روشن‌تر شدن این چالش باید استانداردهای ICU در جهان و فاصله ایران با کشورهای توسعه‌یافته در این زمینه را بررسی کنیم.

نیاز به تخت های ICU در طول سال‌ها افزایش زیادی داشته اما تعداد آن‌ها نه. همین گزاره برای وصف خطری که کمبود این شاخص حوزه نظام سلامت را تهدید می‌کند کافی است. موضوعی که البته در دوران همه‌گیری کرونا به بحرانی در سراسر ایران و برخی دیگر از کشورها تبدیل شد. در واقع کمبود تخت‌های مراقبت ویژه در کشور که پیش‌تر نیز بیماران را درگیر کرده بود در دوران پاندمی به مسئله بخش عمده‌ای از جامعه بدل شد و خود را نشان داد. کمبود سرانه تخت‌ مراقبت‌های ویژه در کنار کمبود سرانه تخت بیمارستانی از مهم‌ترین چاالش‌های نظام سلامت عمومی کشور است. برای روشن‌تر شدن این چالش باید استانداردهای ICU در جهان و فاصله ایران با کشورهای توسعه‌یافته در این زمینه را بررسی کنیم.

همه چیز درباره ICU

5

 

نخستین سوالی که باید به آن پاسخ داد این است که «ICU» چیست؟

ICU مخفف عبارت Intensive Care Unit است. در طول جنگ جهانی دوم برای مراقبت از سربازان مجروح در طول جنگ تاسیس شد و از آن زمان، بیمارستان‌ها مدل تجهیز ICU خود را به تجهیزات ویژه برای درمان بیماران با شرایط تهدید کننده زندگی اتخاذ کردند.

تخت‌های ICU برای بیماران بدحال که نیاز به مراقبت‌های پزشکی و پرستاری ویژه دارند در نظر گرفته می‌شود. همچنین طبق تعاریف جهانی تخت های ICU بر اساس سطح مراقبت های ارائه شده به بیمار طبقه بندی می شوند. معمولاً این به سه سطح تقسیم می شود که سطح 3 شدیدترین  و سطخ یک نظارت را ارائه می دهد. داده‌های تخت‌های ICU سه سطح را پوشش می‌دهد. البته در انگلستان (بریتانیا)، لتونی و ایرلند، این داده‌ها فقط شامل تخت‌های مراقبت‌های ویژه (سطوح 2 و 3) می‌شوند. تعریف دقیق تخت‌های مراقبت‌های ویژه در کشورهای OECD متفاوت است، که بر اساس تفاوت در مقررات، مشخص کردن الزامات مانند نسبت بیمار به پرستار، ویژگی‌های فیزیکی تخت (شامل ونتیلاتور، تجهیزات نظارت، تجهیزات تزریق و غیره) و ویژگی‌های بیمار شکل می‌گیرد.

سرانه تخت‌های مراقب ویژه در ایران

 

3

سوال مهم دیگر در این حوزه این است؛ سرانه تخت‌های مراقبت ویژه در ایران چقدر است؟

مانند هر موضوع آماری دیگری نمی‌توان آمار دقیقی از تعداد تخت‌های بیمارستانی در کشور داشت. آخرین آمار دقیق تخت‌های بیمارستانی در ایران مربوط به آماری است که سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده و به سال ۹۶ باز می‌گردد. آخرین آمار داخلی نیز در همین سال و در سالنامه آماری مورد تأیید وزارت بهداشت منتشر شده است. بر این اساس تعداد 125هزارو 566 تخت بیمارستانی در ۳۱ استان کشور وجود دارد که از این تعداد هشت‌هزارو 212 تخت ICU است.

در لابه‌لای آمارهای مسئولان وزارت بهداشت نیز آمارهایی در این زمینه وجود دارد. علی‌امیر سوادکوهی رئیس انجمن مراقبت‌های ویژه ایران، تعداد تخت‌های ICU کشور را هفت‌هزارو ۲۰۰ مورد عنوان کرد.

این در حالی است که سهم تخت‌های مراقبت‌های ویژه در مراکز درمانی طبق استانداردهای اعلام شده باید 10 درصد باشد. یعنی از 200 هزار تخت بیمارستانی در کشور باشد باید 20 هزار تخت متعلق به مراقبت‌های ویژه باشد اما اکنون حداکثر 8 هزار تخت مراقبت‌های ویژه داریم که با شاخص‌های استاندارد فاصله‌ای معنادار دارد.

4

 

استاندارد تخت‌های ICU در جهان

با وجود تفاوت‌هایی که در تعاریف این حوزه وجود دارد، به‌طور متوسط ​​در 34 کشور OECD، 14.1 تخت مراقبت‌های ویژه به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت در سال 2019 وجود داشته است. جمهوری چک (43 تخت به ازای هر100 هزار نفر جمعیت) و استونی (38 تخت در هر 100 هزار نفر جمعیت) بیشترین تعداد تخت ICU را قبل از همه گیری داشتند.

نکته قابل توجه اینجاست که آلمان و ترکیه نیز اعداد بسیار بالاتر از میانگین OECD دارند و در انتهای دیگر طیف نیز کشورهای کاستاریکا، نیوزلند و مکزیک کمترین تعداد تخت ICU را داشتند که کمتر از 4 تخت در هر 100 هزار نفر جمعیت بود. البته آخرین آمارها نشان می دهد که در بین ۱۰ کشور ارائه کننده ارقام 2020، ظرفیت ICU نسبت به ظرفیت قبل از همه گیری افزایش یافته است. به عنوان مثال در ترکیه تعداد تخت های ICU در سال 2020 نسبت به سال 2019 حدود 30 درصد افزایش یافته است.

 

متخصصان داخلی و خارجی در سال‌های اخیر نسبت به کمبود تخت مراقبت های ویژه در بیمارستان‌ها هشدار داده‌اند. این موضوع برای خانواد‌ه‌هایی که به ویژه در بیمارستان‌های دولتی نیاز به بستری شدن در ICU  داشته باشند به شدت ملموس خواهد بود.

 

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
پیشنهاد سردبیر
زندگی